Tekstilcinin batık borcu % 70 arttı

Tekstil ve Hazır Giyim Sektöründe Borçlar ve Batık Krediler Artıyor

Son iki yılda ihracat ve istihdamda büyük kayıplar yaşayan tekstil ve hazır giyim sektöründe, borçlar hızla artıyor ve krediler batıyor. Yüksek finansman maliyetleriyle birlikte, bu sektörlerin toplam kredi borçları bir yılda %43.4 artarken, batık kredi tutarı ise %69 oranında yükseldi.

2 Ayda 1.6 Milyar TL Batık Kredi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, Nisan 2024’te tekstil ve tekstil ürünleri sanayi için açıklanan toplam kredi tutarı 419.1 milyar TL iken, Nisan 2025’te bu tutar %43 artarak 601.2 milyar TL’ye yükseldi. Sektörün takibe düşen ve batan toplam borç tutarıysa %69.6 artış göstererek 7.9 milyar TL’den 13.4 milyar TL’ye çıktı. İmalat sanayisi içinde en yüksek takibe düşen kredi borcu ise 54.4 milyar TL ile tekstil sektöründe yer almaktadır.

Yılbaşından bu yana özellikle batık kredi tutarında önemli bir artış görülüyor. Ocak 2025’te 11.8 milyar TL olan batık kredi tutarı, Nisan 2025’te 1.6 milyar TL’lik artışla 13.4 milyar TL’ye yükseldi. İstanbul Sanayi Odası’nın İSO 500 araştırmasına göre, Türkiye’nin büyük 500 sanayi kuruluşu içinde bulunan tekstil şirketlerinin toplam mali borçları 2024 yılında %41 artarak 171 milyar TL’ye ulaştı. Benzer şekilde, giyim eşyaları imalatına yönelik mali borçlar da %43 artışla 11.2 milyar TL’ye yükseldi.

İhracat Ekside, İstihdam Kayıpta

2024 Ağustos’undan bu yana istihdamda düşüş yaşayan tekstil ve hazır giyim sektörü, son verilere göre mart ayında 1 milyon sınırının altına indi. Temmuz 2024’te 1 milyon 9 bin olan toplam istihdam, Mart 2025 itibarıyla 924 bine geriledi. Bu miktarın 374 bini tekstil sektöründe çalışırken, 550 bini ise konfeksiyon sektöründe istihdam edildi. Ocak-mayıs döneminde ihracatta %3.4’lük bir düşüş yaşayan tekstil ve hazır giyim sektörleri, 10.9 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdi. 2024 yılında ise hazır giyim sektörünün ihracatı 17.9 milyar dolar seviyesinde kalmış, tekstil sektöründe ise 9.4 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleşmiştir.

Related Posts

Altında ‘Al ve unut’ dönemi: Gram altında 6 bin TL senaryosu gündemde

Orta Doğu’daki devam eden İran-İsrail savaşının küresel piyasalara etkisi büyümeye devam ederken, Finans analisti İslam Memiş, Türk yatırımcıları bu süreçte dikkatli olmaları konusunda uyardı. Altın fiyatlarında yaşanan artışı değerlendiren Memiş, piyasalarda yaşanan dalgalanmalara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Merkezi yönetim bütçesi belli oldu

Türkiye’nin merkezi yönetim bütçe gelirleri mayısta 1 trilyon 325 milyar lira, giderleri 1 trilyon 89,7 milyar lira oldu.

Gaziantep’te arpa ve buğday hasadı devam ediyor

Gaziantep’in İslahiye İlçesinde, buğday ve arpa hasadı sürüyor.

Türkiye’nin 75 yıllık devi iflasın eşiğinde. 70 ülkeye ihracat yapıyor. Bir kez daha başaramadı

75 yıllık Türk kozmetik devi Hunca, mali krizle boğuşuyor. Alacaklı şirketin başvurusuyla yeniden konkordato sürecine giren marka, Çerkezköy’deki dev tesisinde üretim yaparak 70 ülkeye ihracat yapıyor. Türkiye’nin en köklü kozmetik markalarından …

İşten ayrılmak isteyen işçiler dikkat: Karşılıklı anlaşırken haklarınızdan olmayın

İşçi ve işverenin karşılıklı anlaşması (ikale) yoluyla yapılması konusunda hak kaybına uğramamak için nelere dikkat edilmeli? İkale sözleşmesinde hangi konular yer almalı?

Memur ve emekli zam oranları netleşiyor: Temmuz zammı ne kadar olacak? İşte tüm senaryolar…

Memura ne kadar zam yapılacak? Emeklilerin temmuz zammı ne kadar olacak? Zam oranları ne zaman netleşecek? İşte ayrıntılar…