TBMM tatile girdi; işte yasama yılı boyunca Meclis’e damga vuran olaylar…

“`html

TBMM 28. Dönem Üçüncü Yasama Yılı Sona Erdi

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 28. Dönem Üçüncü Yasama Yılı, Genel Kurul’un birleşiminin tamamlanmasıyla birlikte sona erdi ve TBMM, yaz tatiline girdi. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 1 Ekim’deki açılışta DEM Parti yöneticileriyle gerçekleştirdiği tokalaşma ile dikkat çekti. Yeni yasama yılı, “Terörsüz Türkiye” sloganı ile başlayan önemli gelişmelerle anıldı ve bu süreç, komisyon kurulma aşamasına geldi.

Meclis Çalışmaları ve Yeni Yasa Tasarıları

1 Ekim 2024’ten Bu Yana Önemli İstatistikler

1 Ekim tarihinden itibaren TBMM Başkanlığı’na 822 kanun teklifi, toplamda 13.674 yazılı soru önergesi, 43 genel görüşme önergesi ve 1.141 Meclis araştırma önergesi sunuldu. Bu dönemde 32 kanun resmi olarak kabul edildi.

TBMM, 1 Ekim’den bu yana gerçekleştirdiği 9 ay 20 günlük yoğun maratonu başarıyla tamamlayarak tatile girdi. Bu yasama yılı, günün ilk saatlerinden itibaren Türkiye’nin siyasi tarihinde yeni kilometre taşları ortaya koyacak gelişmelere sahne oldu.

Öcalan’la Görüşme ve Silah Bırakma Çağrısı

28. Dönem üçüncü yasama yılının açılışında Bahçeli’nin DEM Parti yöneticileriyle tokalaşması, kamuoyunda büyük yankı buldu. Bahçeli, 22 Ekim 2024 tarihinde düzenlenen grup toplantısında, “Terörist elebaşının tecridi kaldırılırsa gelsin TBMM DEM Parti grup toplantısında konuşsun, terörün sona erdiğini bildirsin,” şeklinde yaptığı açıklamalarla sürecin ilerlemesine zemin hazırladı. Bu açıklama sonrasında, DEM Parti heyeti, İmralı Cezaevi’nde Abdullah Öcalan’ı ziyaret etti. Öcalan’ın 27 Şubat 2025 tarihinde yaptığı silah bırakma çağrısının ardından, 12 Mayıs 2025’te PKK’nın kongresinde silah bırakma kararı alındı.

Bahçeli, bu sürecin sürdürülebilir hale gelmesi için TBMM’de bir komisyon kurulması yönünde çağrıda bulundu. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, siyasi partileri ziyaret ederek bu komisyonun kuruluşu için hazırlıklara başladı.

TBMM’deki Gelişmeler ve Tartışmalar

“Terörsüz Türkiye” adıyla anılan bu süreç devam ederken, DEM Parti yöneticisi Sırrı Süreyya Önder, İstanbul’daki konutunda geçirdiği kalp krizi sonrası hastaneye kaldırıldı ve 3 Mayıs 2025 tarihinde yaşamını yitirdi. Ayrıca, Devlet Bahçeli’nin 4 Şubat tarihinde kalp kapağı ameliyatı geçirdiği açıklandı ve 24 Haziran’da yeniden grup toplantısına katıldı.

Çıkarılan Kanunların İçeriği

2024-2025 yasama döneminde TBMM Başkanlığına sunulan toplam kanun teklifleri, 28. Dönem’in 3. yılı için 822’yi buldu. Çıkarılan 32 kanun arasında kayda değer olanlar, Öğretmenlik Mesleği Kanunu, Siber Güvenlik Kanunu ve İnfaz Kanunu’dur.

Özellikle Öğretmenlik Mesleği Kanunu, “öğretmenler üzerinde yeni bir baskı aracı oluşturuyor” eleştirileriyle gündeme oturdu. Kanunun hükümleri doğrultusunda bir Milli Eğitim Akademisi kurulması planlandı.

İlk kez yürürlüğe giren İklim Kanunu ise doğa ve çevre koruma adına tepkilere yol açtı. Kanunun muhalefet partileri tarafından sıkça eleştirilmesi dolayısıyla görüşmeleri birkaç kez kesintiye uğradı, ardından yeniden devam edildi ve sonunda yasalaştı.

Yeni İçtihatlar ve Kanun Teklifleri

Yapılacak infaz düzenlemeleri üzerinde uzun süredir tartışmalar yaşandı. TBMM’ye sunulan teklif, köklü değişiklik önerileri sunmasına rağmen, terör suçlarına yönelik hükümlülerin şartlı salıverilmesine yönelik beklenenden dar bir çerçeve ile kabul edildi.

Hükümetin 10. yargı paketi, 4 Haziran’da yürürlüğe girdi. Bu yasadan 20 bin kişinin yararlandığı kaydedildi. Zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılması ile ilgili tartışmalar ise devam ederken, TBMM önünde köylülerin eylemleri sıkça gündeme geldi.

Açlık Grevleri ve Protestolar

Köylülerin ve muhalefetin karşıt eylemlerine rağmen, TBMM Genel Kurulu’nda yasada zaman zaman tansiyon yükseldi. Bu sırada Hükümetin belediyelere yönelik kayyum atamaları, protestolara neden oldu.

Etki Ajanlığı Düzenlemesi ve Tartışmalar

Kamuoyunda “etki ajanlığı” olarak bilinen düzenleme, muhalefetten gelen tepkiler nedeniyle geri çekildi. Bu düzenleme, devletin güvenliği aleyhine hareket edenler için yeni suç tanımları getiriyordu, ardından AK Parti, düzenlemenin yeniden görüşüleceğini açıkladı.

Tartışmalı Anayasa Mahkemesi Kararları

TBMM içerisinde, Gezi Parkı davasında hüküm giyen ve milletvekilliği düşürülen Can Atalay ile alakalı Anayasa Mahkemesi kararının okunması, önemli tartışmalara yol açtı. Bu durumun ardından TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Gülizar Biçer Karaca’nın yetkilerini geçici olarak devraldı.

Başkanlık ve Komisyon Seçimleri

28. Dönem’in 3. Yasama Yılı’nda, TBMM İç Tüzüğü çerçevesinde Meclis Başkanı’nın seçimleri yapıldı. Numan Kurtulmuş tekrar başkan seçilirken, Sırrı Süreyya Önder’in ardından Pervin Buldan yeni Başkanvekili oldu.

Gelecek Yasama Yılı Beklentileri

Gelecek yasama yılına taşınan kanun teklifleri arasında, “örgütlü suçlarla” ilgili geniş bir infaz düzenlemesinin yapılması bekleniyor. Karayolları Trafik Kanunu’na ilişkin teklifler de, kapsamlı tartışmaların ardından ertelendi. Bu süreçte, radar cezaları ve trafik düzenlemeleri üzerine geniş bir değerlendirme yapılacak.

Bu nedenle, TBMM’nin çalışmaları sektörel bazda daha da dikkat çekici hale gelecek ve politikalardaki değişiklikler, toplumda daha geniş yankı bulacaktır.

“`

Related Posts

Evinde ölü bulunan genç kadının kocası İzmir’de yakalandı

Manisa’nın Yunusemre ilçesinde, yabancı uyruklu kadının evinde ölü bulunmasıyla ilgili maktulün kocası İzmir’de gözaltına alındı.

TBMM’de 32 kanun teklifi kabul edildi

TBMM’nin 28. Dönem 3. Yasama Yılı sona erdi. Genel Kurul’da 32 kanun teklifi yasalaştı.

Mehmet Altan Öymen İçin TBMM’de Tören

Eski CHP Genel Başkanı Öymen için TBMM’de cenaze töreni yapıldı, yarın Zincirlikuyu’ya defnedilecek.

Eğlence Mekanında Tabanca ile Cinayet

Ordu’da eğlence mekanında çıkan kavgada Soner Şanlı, mekan sahibi O.A. tarafından vurularak öldürüldü.

ABD’nin mahkûm ticareti Afrika’yı ayağa kaldırdı: “Çöplük değiliz”

Güney Afrika’nın küçük krallığı Esvatini’de, ABD’den gelen beş yabancı mahkûmun ülkeye gönderilmesi büyük bir öfkeye yol açtı. ABD İç Güvenlik Bakanlığı Sözcüsü Tricia McLaughlin, bu mahkûmların Jamaika, Laos, Küba, Yemen ve Vietnam uyruklu olduğunu …

İran Dışişleri Sözcüsü: ABD ile görüşme planımız yok

Dışişleri Sözcüsü Bekayi, Avrupa ile müzakerelere açık olduklarını ancak ABD ile temas gibi bir planları olmadığını aktardı