Mevsimi olmasına rağmen lüfer cep yakıyor

Posted by

Deniz Ürünleri Fiyatlarında Değişim!

Eylül ayıyla birlikte başlayan balık avlama sezonunda, palamut tezgahlardaki yerini aldı. Ancak Kasım ayı itibariyle palamutun yerini çinekop, hamsi, istavrit, tekir ve mezgit aldı. Bu dönemlerde lüferin tezgahlarda gözükmediğini fark eden İstanbullu balıkçılar, Hürriyet’e yaptıkları açıklamada, lüferin az bulunduğunu ve fiyatının da buna bağlı olarak yükseldiğini belirttiler. Ellerine geçen lüferleri 1000 TL’nin üzerinde fiyatlarla satabildiklerini ifade ettiler.

Gelinen noktada lüferin yerini sarıkanat ve çinekop gibi balıkların aldığına dikkat çeken balıkçılar, asıl sorunun denizlerdeki balık azlığı olduğunu vurguladılar. Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Erdoğan Kartal, bu sene lüferin az avlandığını ve dolayısıyla piyasada bulunmadığını belirtirken, fiyatların geçen yıla göre %100 arttığını dile getirdi.

Değişken Fiyatlar!

Gürpınar Balık Hali’ni yöneten İSYÖN A.Ş. Genel Müdürü Hamdi Arpa, kasım ayında lüferin kilogram fiyatının en düşük 1306 TL, en yüksek ise 1694 TL olduğunu söyledi. Türkiye genelinde yılda ortalama 5 bin ton lüfer avlandığını belirten Arpa, İBB Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde satılan lüfer miktarının ise 1500 tona kadar çıkabildiğini aktardı. Geçen yıl lüferin kilogram fiyatının 404 TL olduğunu paylaşan Arpa, fiyatların balığın bulunabilirliği ve talepler doğrultusunda belirlendiğinin altını çizdi.

Ürün fiyatlarındaki artışları değerlendiren Sagun Grup Başkan Yardımcısı Oğulcan Sagun, maliyetlerdeki değişimlerin, arz-talep dengesinin ve avcılığın durumuna göre fiyatlarda artış veya düşüş yaşanabileceğini belirtti.

Fırsatçılık ve Piyasa Talepleri!

İstanbul Üsküdar’daki balıkçı tezgahlarında lüfer balığına rastlanmadığını belirten müşteriler, lüferin azlığı nedeniyle fiyatların yüksek olduğunu ifade ettiler. Bazı balıkçılar fırsatçılık yapıldığını iddia ederken, bazıları ise arzın talebi karşılayamadığını söyledi. Balıkçılar, lüferin az olması sebebiyle fiyatların arttığını ve bu durumun talebi etkilediğini belirttiler.

Balıkçılar, çeşitli balıkların fiyatlarının balıkçılık koşullarına ve piyasanın ihtiyaçlarına göre değişebileceğini vurguladılar. Özellikle gırgır teknelerinin balık avına etkisine değinen balıkçılar, Boğaz çevresindeki balık popülasyonunu tehlikeye attığını dile getirdiler.

patronlardunyasi.com

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir