Doktorlara kötü haber! Robot cerrah sıfır hata ile ameliyat yaptı

SRT-H Adlı Robot, Otonom Bir Şekilde Ameliyat Gerçekleştirdi

SRT-H adı verilen robot, operasyon sırasında insan müdahalesine gerek duymadan kendi kararlarını aldı ve karşılaştığı komplikasyonlara anında adapte olmayı başardı. Yapılan araştırmalar sonucunda robotun lideri Axel Krieger tarafından “her koşulda ve her yönde ilerleyebilen, karşılaştığı her duruma akıllıca tepki verebilen otonom bir araç gibi” hareket ettiği belirtildi.

Ameliyat Model Üzerinde Gerçekleştirildi

Gerçekleştirilen test ameliyatı henüz canlı bir hasta üzerinde değil, detaylı bir model üzerinde gerçekleştirildi. Bu durum, robotun güvenliği açısından önemli bir test niteliği taşırken, insanlar üzerinde denemelerin henüz erken olduğunu ortaya koyuyor.

SRT-H, safra kesesi ameliyatı yapan cerrahların ölü domuzlar üzerindeki videoları ile eğitildi. Safra kesesi, sindirim sıvılarını yoğunlaştıran küçük ama hassas bir organ olduğundan operasyon, cerrahi robot açısından ciddi bir test niteliği taşıyor.

İnsan Cerraha Göre Oldukça Yavaş

Yapay zeka destekli robotlar cerrahi alanda yeni olsa da, uzaktan kontrol edilen cerrahi robotlar onlarca yıldır kullanılmaktadır. Ancak otonom olarak karar verebilen sistemlerin gelişimi henüz başlangıç aşamasındadır.

Araştırmacılar, robotun halen bir insan cerraha göre oldukça yavaş olduğunu kabul ediyor. Bu durum, performansın artırılması gereken bir alan olarak ön plana çıkıyor. Ancak “ilk kez tam otonom ve doğru çalışan” bir sistemin geliştirilmesi, cerrahi robot teknolojisinin geleceği açısından büyük bir adım olarak nitelendiriliyor.

Science Robotics dergisinde yayımlanan makale, ilerleyen yıllarda bu teknolojinin gerçek hastalar üzerinde denenebileceğine ve sağlık hizmetlerine yeni bir boyut kazandırabileceğine işaret etmektedir.

Related Posts

Ayak altındaki kaşıntının sebebi ne? Ayak altında kaşıntı neden olur, nasıl geçer?

Tatiller bitti, şehir hayatı çoktan başladı… Güneş de yerini serin ve yağmurlu havaya bırakıyor. Şimdi kontrole gitmenin ve yazın güneş ışığı gören benleri kontrol ettirmenin tam zamanı… Özellikle ayağınızın altında bir kaşıntı meydana geldiyse bunu mutlaka önemseyin!

Kanser hastalarına akıllı ilaç müjdesi: Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu, 5 farklı ilaç geri ödeme listesine alındı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 25 farklı kanser hastalığının tedavisinde kullanılan 5 farklı akıllı kanser ilacının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) geri ödeme kapsamına alındığını açıkladı.

Sessizlik gözden kaçmasın: Çocuklarda konuşma gecikmesi sadece bir dil sorunu değil

Akıllı telefon ve tablet başında geçirilen uzun saatler, çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor. Konuşma gecikmesinin etkilerinin sadece dil becerileriyle sınırlı kalmadığını, aynı zamanda beyin gelişimini de olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Gelişimsel Pediatrist Uzm. Dr. Reyhan Tamer, kritik belirtileri ve ailelerin alması gereken önlemleri açıkladı.

Havalar ısındı, keneler baş gösterdi!

Prof. Dr. Tuğrul Erbaydar, KKKA’ya karşı aşı bulunmadığını belirterek kene tutunmalarında hızlı müdahalenin hayati önem taşıdığını vurguladı.

Sivas’ta vücuduna kene yapışan genç kadın hayatını kaybetti

Sivas’ın Zara ilçesinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle tedavi gören kadın yaşamını yitirdi.

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.