Canlı yayında haraç mezat satış! Peki bundan markanın haberi var mı?

Instagram’da Mezat Yöntemiyle Satılan Taklit Ürünlere Dikkat!

DUYGU ERDOĞAN – Ünlü tekstil, gözlük ve ayakkabı markalarının ürünleri Instagram üzerinden ‘mezat’ yöntemiyle satılıyor! Markaların orijinali olduğu ifade edilen ancak tüketicilerin taklit modelle dolandırıldığını belirttiği muadil ürünler canlı yayınla sahiplerini buluyor. Sadece etiket, logo ve amblem gibi içerikleri benzetilen ürünlerin fiyatı; orijinal ürünün 10’da biri fiyatına geliyor. Laleli’de bir tekstilcinin ifadesiyle, “Marka orijinalinin ihraç fazlası diye 800-900 liraya özel indirimli satıldığı belirtilen ürün, toptanda 50 liraya alınan ürün. Yani ortalamanın da daha kötüsü.”

Son günlerde Instagram üzerinde tüketicinin karşısına çıkan pek çok hesap üzerinden dünyaca ünlü markaların ürünleri olduğu belirtilen, markaları da görülen tekstil, gözlük ve ayakkabı modelleri satılıyor. Markaların taklit ürüne karşı yoğun takip ve denetim başlattığı bu dönemde ilginç yöntemler de deneniyor. Bazı hesaplara WhatsApp uygulaması üzerinden kayıt yaptırarak canlı yayınlara katılanlar, markalı olduğu ifade edilen taklit ürünler için açık artırmaya katılıyor. Buralarda toptan ya da perakende alım yapılabiliyor. Fiyatlar ürünlere göre genellikle 500 lira ile 2 bin lira arasında değişiyor.

Farklı Adreste Yeniden 

Paylaşımların altındaki yorumlar genellikle sahte kullanıcılarla oluşturulan aynı ifadelerden oluşuyor. ‘Güvenli alışverişin adresi’, ‘güvenle alışveriş yaptım’, ‘orijinal ürün’ gibi ifadelerle en çok ‘güven’ ve ‘orijinallik’ vurgusu yapılarak tüketicinin algısı yönlendiriliyor. Çok az sayıda olsa da kullanıcıların gerçek deneyimlerini paylaştığı içerikler de var. Bu kullanıcılar ise ‘ihraç fazlası ya da orijinal değil, bunu bilerek alın’ uyarısı yapıyor. Taklit ürün satan bu hesapların tümü aynı zamanda yedek pek çok da hesap açıyor. Yapılan açıklamalarında ise ‘Instagram, satışlarımızı engellemek istediği için hesaplarımız kapatılıyor’ ifadeleri yer alıyor.

‘Export’ Detayı

Hesaplar genellikle ‘export’ sözcüğü yani ihracat içeriği kullanılarak açılıyor. ‘İhraç fazlası’ ürün olduğunu belirtmek için özellikle seçilen kelime sık sık kullanılıyor. Laleli esnafından Mahmut Kösemen, “Burada dolandırıcılık farklı işliyor. Birincisi markanın adını kullanarak sahte ürün dolandırıcılığı var. İkincisi ise tüketiciye ürün gönderiyor, evet ama bu ürün o markanın ürünü mü? Tabi ki hayır. Herhangi toptan bir ürüne yani 50-100 liraya alınan ürüne kolaylıkla markanın etiket, amblem gibi detaylarını işleyerek; örneğin 5 bin liralık gömleğini 900 liraya satıyor gibi yapıyorlar. Bu, farklı dönemlerde yapılan bir işti ancak Instagram üzerinden çok daha görünür oldu” diye konuştu.

Dükkan da Açıyorlar

Bu satışı yapan hesapların bazıları aynı zamanda dükkanı da olduğunu belirterek, adresten çekimler de yapıyor. Bazıları ise ‘adres WhatsApp üzerinden kayıtla verilecektir’ şeklinde not düşürek kendileriyle iletişime geçilmesini istiyor.

Hediye de Yapıyorlar

Markaların sadece ürünü değil yanı sıra hediyelik kutu ve poşetleri de aynı şekilde kopyalanıyor. ‘Orijinal kutusunda’ ibaresi yer alan ürünleri genellikle hediye etmek için tercih edenler teklif veriyor. Örneğin bir çanta için hazırlanan iç korumadan kutuya ve hediye poşetine kadar her detay aynı şekilde hazırlanıp iletiliyor.

Related Posts

Altında ‘Al ve unut’ dönemi: Gram altında 6 bin TL senaryosu gündemde

Orta Doğu’daki devam eden İran-İsrail savaşının küresel piyasalara etkisi büyümeye devam ederken, Finans analisti İslam Memiş, Türk yatırımcıları bu süreçte dikkatli olmaları konusunda uyardı. Altın fiyatlarında yaşanan artışı değerlendiren Memiş, piyasalarda yaşanan dalgalanmalara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Merkezi yönetim bütçesi belli oldu

Türkiye’nin merkezi yönetim bütçe gelirleri mayısta 1 trilyon 325 milyar lira, giderleri 1 trilyon 89,7 milyar lira oldu.

Gaziantep’te arpa ve buğday hasadı devam ediyor

Gaziantep’in İslahiye İlçesinde, buğday ve arpa hasadı sürüyor.

Türkiye’nin 75 yıllık devi iflasın eşiğinde. 70 ülkeye ihracat yapıyor. Bir kez daha başaramadı

75 yıllık Türk kozmetik devi Hunca, mali krizle boğuşuyor. Alacaklı şirketin başvurusuyla yeniden konkordato sürecine giren marka, Çerkezköy’deki dev tesisinde üretim yaparak 70 ülkeye ihracat yapıyor. Türkiye’nin en köklü kozmetik markalarından …

İşten ayrılmak isteyen işçiler dikkat: Karşılıklı anlaşırken haklarınızdan olmayın

İşçi ve işverenin karşılıklı anlaşması (ikale) yoluyla yapılması konusunda hak kaybına uğramamak için nelere dikkat edilmeli? İkale sözleşmesinde hangi konular yer almalı?

Memur ve emekli zam oranları netleşiyor: Temmuz zammı ne kadar olacak? İşte tüm senaryolar…

Memura ne kadar zam yapılacak? Emeklilerin temmuz zammı ne kadar olacak? Zam oranları ne zaman netleşecek? İşte ayrıntılar…