Ayak altındaki kaşıntının sebebi ne? Ayak altında kaşıntı neden olur, nasıl geçer?

Benler ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Benler, vücutta çıkabilen iyi huylu lezyonlar arasında yer alır ve bazen cilt hastalıklarının habercisi olabilir. Dermatoloji uzmanları, benlerin düzenli olarak takip edilmesi gerektiği konusunda uyarıyor.

Kaşıntı Belirti Olabilir

Dermatoloji Uzmanı Dr. Fahrinnur Yılmaz, nevüslerin (benlerin) renk, şekil veya boyutunda herhangi bir değişiklik fark edildiğinde hemen uzman bir doktora başvurulması gerektiğini vurguluyor. Benler zamanla değişebilir ve maling hücre artışı olabilir. Bu nedenle düzenli nevüs kontrolünün önemi büyük.

Benlerin Kontrol Altında Tutulması

Eğer bir benin üzerinde yara, kabuklanma, asimetrik şekil, düzensiz kenarlar, büyük çap, renk değişikliği, çok renkli yapı, kanama, kaşıntı veya sızıntı gibi belirtiler varsa, bir dermatoloji uzmanına görünmek önemlidir. Benler, dermatoskopi yöntemi ile incelenerek erken teşhis edilmelidir.

Önemli Uyarılar

Benler, uygun tedavi yöntemleriyle alınabilir ve iyileşme süreci benin derinliğine, büyüklüğüne ve alındığı bölgeye göre değişir. Uzmanlar, özellikle el içi, parmak uçları ve ayak tabanındaki benlerin dikkatli takip edilmesi gerektiğini belirtiyor. Ayrıca güneş ışınlarından korunmanın da önemine dikkat çekiyorlar.

Güneş Işığından Korunma Önerileri

Güneş ışınlarının benler üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini belirten Dr. Fahrinnur Yılmaz, güneş koruyucu kullanımının önemine değiniyor. Yaz ve kış aylarında güneşten korunmanın gerekliliğini vurgulayan uzmanlar, yazın şapka ve güneş gözlüğü, kışın ise güneş koruyucu krem ve güneş gözlüğü kullanılmasını öneriyorlar. Benlerinizi düzenli olarak kontrol ettirmeyi ihmal etmeyin!

Related Posts

Kanser hastalarına akıllı ilaç müjdesi: Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu, 5 farklı ilaç geri ödeme listesine alındı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 25 farklı kanser hastalığının tedavisinde kullanılan 5 farklı akıllı kanser ilacının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) geri ödeme kapsamına alındığını açıkladı.

Sessizlik gözden kaçmasın: Çocuklarda konuşma gecikmesi sadece bir dil sorunu değil

Akıllı telefon ve tablet başında geçirilen uzun saatler, çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor. Konuşma gecikmesinin etkilerinin sadece dil becerileriyle sınırlı kalmadığını, aynı zamanda beyin gelişimini de olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Gelişimsel Pediatrist Uzm. Dr. Reyhan Tamer, kritik belirtileri ve ailelerin alması gereken önlemleri açıkladı.

Havalar ısındı, keneler baş gösterdi!

Prof. Dr. Tuğrul Erbaydar, KKKA’ya karşı aşı bulunmadığını belirterek kene tutunmalarında hızlı müdahalenin hayati önem taşıdığını vurguladı.

Sivas’ta vücuduna kene yapışan genç kadın hayatını kaybetti

Sivas’ın Zara ilçesinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle tedavi gören kadın yaşamını yitirdi.

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.

Küçük bedenlere büyük yoksulluk: Her 5 çocuktan biri büyüyemiyor!

Türk Pediatri Kongresi, bu yıl 60. kez pediatri camiasını bir araya getirdi. 2 binden fazla çocuk hekiminin katıldığı kongrede, farklı başlıklardaki oturumlarda 300’ün üzerinde konuşmacı ve başkan görev alarak kongreye doğrudan destek verdi.