Ağrı ve atakları azaltmak için 6 öneri

Özellikle sonbahar mevsiminde ısının düşmesi, azalan nem, barometrik basınç değişimi ile rüzgâr gibi faktörler migreni tetikleyebiliyor. Yapılan pek çok çalışma, mevsimsel migren ataklarının sonbaharda diğer mevsimlere göre daha sık görüldüğünü ortaya koyuyor. Acıbadem Dr. Şinasi Can Hastanesi Nöroloji uzmanı Dr. Nebahat Bilici, sonbahar aylarında migren atıklarına karşı alınabilecek 6 önlemi şöyle anlattı: 

1- Hava durumunu takip edin: Araştırmacılar, barometrik basınçtaki düşüşün beyindeki kan damarlarının genişlemesine yol açarak migren ataklarını artırdığını saptamış. Rüzgâr, özellikle de lodos, atakları artırıyor. 

2 – Alerjiye karşı önlem alın: Alerjenler yüksek miktarda olduklarında vücudumuzun ürettiği histamini artırıyor ve bu tablo da sinüslerde iltihap oluşturarak migreni tetikleyebiliyor. Alerji ilaçlarınızı düzenli kullanmayı ihmal etmeyin.

3.Mikroplardan korunun: Sonbaharda soğuk algınlığına veya gribe yol açan virüsler üst solunum yollarında ve sinüslerde iltihaplanma ile tıkanıklık oluşturabiliyor. Bu etkenler de migreni tetikleyebiliyor. El hijyenine dikkat etmek ve hasta insanlardan uzak durmak önemli. 

4.Hafta sonları uykusuz kalmayın: Sağlıklı uyku alışkanlıklarına öncelik vermeniz çok önemli. Sonbaharda gün ışığı azalıyor, uyku düzeni değişiyor. Bu da atakların sıklığı artıyor. Hafta sonları da dahil olmak üzere her gece 7-8 saat kaliteli uyumaya özen gösterin. 

5: Beslenme alışkanlığınıza dikkat edin: Migreni tetikleyen gıda kaynaklı faktörlerden kaçınmak için ne yediğinizin ve içtiğinizin farkında olmanız büyük öneme sahip. Kan şekerindeki düşüş de migren ataklarını tetikleyebilir, ana ve ara öğünlerinizi atlamayın. 

6: D vitamini seviyenize baktırın: Yapılan araştırmalara göre; D vitamini seviyesindeki düşüş migreni tetikleyebiliyor ve daha sık gelişmesine yol açabiliyor. Yeterli D vitamini sentezi için haftada en az üç kez yüzünüzü, kollarınızı ve bacaklarınızı güneş koruyucu sürmeden 15-30 dakika gün ışığına maruz bırakmayı ihmal etmeyin. 

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir