Araştırmacılar, Eski Bir Gölden Elde Edilen Kayıtların İklim Araştırmalarına Işık Tutacağını Belirtti
Modern insanların Afrika’dan ayrılarak dünyanın farklı bölgelerine yayılmaya başladığı döneme dair önemli ipuçları barındıran eski bir göl kaydı, araştırmacılar tarafından inceleniyor.
İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü’nden paleomanyetist Anita Di Chiara, bu tür antik kayıtların değer kazanabilmesi için kesin bir tarihlemeye ihtiyaç olduğunu vurguluyor: “İklimi anlayabilmemiz için kayıtların tam olarak ne zaman oluştuğunu bilmemiz gerekiyor.”
Göl tortularındaki manyetik değişiklikler, dünya genelinde bilinen diğer tortul katmanlarla karşılaştırılarak tarihlendirme yapılmasını sağlıyor. Lake Chala’dan elde edilen bu özel kayıt, ekvatora yakın bir bölgeden elde edilmesi açısından benzersiz bir öneme sahip.
Araştırmacılar, göl dibinde biriken katmanları karışmadan inceleyebilmelerini sağlayan Lake Chala’nın, nehirler yerine çevredeki ormanlardan gelen sular ile beslenmesinin avantajını belirtiyorlar.
Yapılan çalışmada, 150 bin yıllık kayıtta altı farklı manyetik sapmanın tespit edildiği ve bu sapmalardan birinin hiçbir jeolojik kayıtta daha önce görülmediği bildiriliyor. Bu tür sapmaların, Dünya’nın iç çekirdeğindeki karmaşık döngüler ya da iç ve dış çekirdek arasındaki etkileşimlerden kaynaklandığı düşünülüyor.