Adana sıcağında “Kelle Paça” ütücülerin zorlu mesaisi

Adana’da Kurban Bayramı’nda Kelle-Paça Ütüleme Mesaisi

Adana’da da diğer iller gibi Kurban Bayramı dolayısıyla kesilen kurbanlıkların kelle ve paçaları, kış aylarında şifa niyetine tüketilmek üzere işleniyor. Kozan’da, aralarında demirci ustalarının da bulunduğu 14 kişilik bir ekip, bayram süresince kelle-paça ütüleme ustası oluyor. Sabahın erken saatlerinden gece yarılarına kadar devam eden yoğun tempoda kelle ütme işlemine başlayan ustalar, sıcak havaya rağmen mesleklerini sürdürmenin zorluğunu dile getiriyor.

Hava sıcaklığının 35 dereceyi aştığı, ocak sıcaklığının ise yaklaşık 100 dereceye ulaştığı alanda ustalar günlük yaklaşık 200 kelle ve paçanın temizlendiğini belirtiyorlar. Ustalar, mesailerinin zorluğuna rağmen günlük ortalama 500 TL’ye kelle-paça ütüklendiğini ve günlük yevmiyelerinin 3.500 ila 4.000 TL arasında olduğunu ifade ediyorlar.

“100 Derece Sıcağı Hissediyoruz”

Kelle ütme ustası Ramazan Altuntaş, bayramın ilk gününden itibaren tempolu bir çalışmanın içerisinde olduklarını belirterek, “Sadece senede 3 gün bu işi yapıyoruz ama oldukça zorlu geçiyor. Bu odada sıcaklık 100 dereceyi buluyor. Sabah saat 7’de başlayıp gece 1’e kadar devam ediyoruz” diyor.

Bir diğer kelle-paça ustası Mustafa Bolat ise mesainin Kurban Bayramı boyunca devam ettiğini belirtiyor. Bolat, “Bayram süresince kelle ve paçalarını getiren vatandaşlara hizmet veriyoruz. 14 kişilik bir ekibiz. Sıcak havalarda, odun ateşinde kelleleri ütüleyip dağıtıyoruz. Bu zorlu mesai 3 gün boyunca sürüyor. Yevmiyemiz 3.500 ila 4.000 TL arasında ancak bu sıcakta çalışmak kolay değil” şeklinde konuşuyor.

Kurbanlık kelle ve paçayı getiren vatandaşlardan Şemşettin Balkız ise, “Kışın kelle-paça çorbası olarak tüketiyoruz. Şifa niyetine saklayıp kullanıyoruz” diyor.

Related Posts

Altında ‘Al ve unut’ dönemi: Gram altında 6 bin TL senaryosu gündemde

Orta Doğu’daki devam eden İran-İsrail savaşının küresel piyasalara etkisi büyümeye devam ederken, Finans analisti İslam Memiş, Türk yatırımcıları bu süreçte dikkatli olmaları konusunda uyardı. Altın fiyatlarında yaşanan artışı değerlendiren Memiş, piyasalarda yaşanan dalgalanmalara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Merkezi yönetim bütçesi belli oldu

Türkiye’nin merkezi yönetim bütçe gelirleri mayısta 1 trilyon 325 milyar lira, giderleri 1 trilyon 89,7 milyar lira oldu.

Gaziantep’te arpa ve buğday hasadı devam ediyor

Gaziantep’in İslahiye İlçesinde, buğday ve arpa hasadı sürüyor.

Türkiye’nin 75 yıllık devi iflasın eşiğinde. 70 ülkeye ihracat yapıyor. Bir kez daha başaramadı

75 yıllık Türk kozmetik devi Hunca, mali krizle boğuşuyor. Alacaklı şirketin başvurusuyla yeniden konkordato sürecine giren marka, Çerkezköy’deki dev tesisinde üretim yaparak 70 ülkeye ihracat yapıyor. Türkiye’nin en köklü kozmetik markalarından …

İşten ayrılmak isteyen işçiler dikkat: Karşılıklı anlaşırken haklarınızdan olmayın

İşçi ve işverenin karşılıklı anlaşması (ikale) yoluyla yapılması konusunda hak kaybına uğramamak için nelere dikkat edilmeli? İkale sözleşmesinde hangi konular yer almalı?

Memur ve emekli zam oranları netleşiyor: Temmuz zammı ne kadar olacak? İşte tüm senaryolar…

Memura ne kadar zam yapılacak? Emeklilerin temmuz zammı ne kadar olacak? Zam oranları ne zaman netleşecek? İşte ayrıntılar…