Canlı yayında haraç mezat satış! Peki bundan markanın haberi var mı?

Instagram’da Mezat Yöntemiyle Satılan Taklit Ürünlere Dikkat!

DUYGU ERDOĞAN – Ünlü tekstil, gözlük ve ayakkabı markalarının ürünleri Instagram üzerinden ‘mezat’ yöntemiyle satılıyor! Markaların orijinali olduğu ifade edilen ancak tüketicilerin taklit modelle dolandırıldığını belirttiği muadil ürünler canlı yayınla sahiplerini buluyor. Sadece etiket, logo ve amblem gibi içerikleri benzetilen ürünlerin fiyatı; orijinal ürünün 10’da biri fiyatına geliyor. Laleli’de bir tekstilcinin ifadesiyle, “Marka orijinalinin ihraç fazlası diye 800-900 liraya özel indirimli satıldığı belirtilen ürün, toptanda 50 liraya alınan ürün. Yani ortalamanın da daha kötüsü.”

Son günlerde Instagram üzerinde tüketicinin karşısına çıkan pek çok hesap üzerinden dünyaca ünlü markaların ürünleri olduğu belirtilen, markaları da görülen tekstil, gözlük ve ayakkabı modelleri satılıyor. Markaların taklit ürüne karşı yoğun takip ve denetim başlattığı bu dönemde ilginç yöntemler de deneniyor. Bazı hesaplara WhatsApp uygulaması üzerinden kayıt yaptırarak canlı yayınlara katılanlar, markalı olduğu ifade edilen taklit ürünler için açık artırmaya katılıyor. Buralarda toptan ya da perakende alım yapılabiliyor. Fiyatlar ürünlere göre genellikle 500 lira ile 2 bin lira arasında değişiyor.

Farklı Adreste Yeniden 

Paylaşımların altındaki yorumlar genellikle sahte kullanıcılarla oluşturulan aynı ifadelerden oluşuyor. ‘Güvenli alışverişin adresi’, ‘güvenle alışveriş yaptım’, ‘orijinal ürün’ gibi ifadelerle en çok ‘güven’ ve ‘orijinallik’ vurgusu yapılarak tüketicinin algısı yönlendiriliyor. Çok az sayıda olsa da kullanıcıların gerçek deneyimlerini paylaştığı içerikler de var. Bu kullanıcılar ise ‘ihraç fazlası ya da orijinal değil, bunu bilerek alın’ uyarısı yapıyor. Taklit ürün satan bu hesapların tümü aynı zamanda yedek pek çok da hesap açıyor. Yapılan açıklamalarında ise ‘Instagram, satışlarımızı engellemek istediği için hesaplarımız kapatılıyor’ ifadeleri yer alıyor.

‘Export’ Detayı

Hesaplar genellikle ‘export’ sözcüğü yani ihracat içeriği kullanılarak açılıyor. ‘İhraç fazlası’ ürün olduğunu belirtmek için özellikle seçilen kelime sık sık kullanılıyor. Laleli esnafından Mahmut Kösemen, “Burada dolandırıcılık farklı işliyor. Birincisi markanın adını kullanarak sahte ürün dolandırıcılığı var. İkincisi ise tüketiciye ürün gönderiyor, evet ama bu ürün o markanın ürünü mü? Tabi ki hayır. Herhangi toptan bir ürüne yani 50-100 liraya alınan ürüne kolaylıkla markanın etiket, amblem gibi detaylarını işleyerek; örneğin 5 bin liralık gömleğini 900 liraya satıyor gibi yapıyorlar. Bu, farklı dönemlerde yapılan bir işti ancak Instagram üzerinden çok daha görünür oldu” diye konuştu.

Dükkan da Açıyorlar

Bu satışı yapan hesapların bazıları aynı zamanda dükkanı da olduğunu belirterek, adresten çekimler de yapıyor. Bazıları ise ‘adres WhatsApp üzerinden kayıtla verilecektir’ şeklinde not düşürek kendileriyle iletişime geçilmesini istiyor.

Hediye de Yapıyorlar

Markaların sadece ürünü değil yanı sıra hediyelik kutu ve poşetleri de aynı şekilde kopyalanıyor. ‘Orijinal kutusunda’ ibaresi yer alan ürünleri genellikle hediye etmek için tercih edenler teklif veriyor. Örneğin bir çanta için hazırlanan iç korumadan kutuya ve hediye poşetine kadar her detay aynı şekilde hazırlanıp iletiliyor.

Related Posts

İslam Memiş ‘Alacaksanız hemen alın’ dedi: Altın için erken uyarı paylaşımı

Serbest piyasada gram altın, uzun süredir istikrarlı şekilde yükseldikten sonra 4 bin TL’nin altına düşerek 3 bin 957 liraya kadar geriledi. Yaşanan ani gelişmeler üzerine YouTube hesabından yapacağı değerlendirmeyi öne çeken Altın ve Para Piyasaları …

Emeklilikte büyük hata: Son 2520 güne dikkat etmeyen mağdur oluyor

Emeklilik hayaliniz yanlış bir başvuru yüzünden sekteye uğrayabilir. Statü, prim günü ve başvuru tarihi… Her biri kaderinizi belirleyebilir. Peki, siz hangi statüden emekli olacağınızı biliyor musunuz? İşte emeklilik sürecinde bilmeniz ve yapmanız gerekenleri SGK uzmanı Özgür Erdursun kaleme aldı…

Trump, Katar’a gitti, 200 milyar dolarlık tarihi anlaşma imzalandı

ABD Başkanı Trump, Orta Doğu turuna devam ediyor. Dün Suudi Arabistan’da 142 milyar dolarlık anlaşmanın ardından Trump, bu kez Katar’a gitti. Katar Havayolları ve Amerikan uçak imalat şirketi Boeing arasında 200 milyar dolarlık anlaşma imzalandı.

Maliye Bakanlığı harekete geçti: Sıcak hava balonlarına bile vergi!

Nevşehir Defterdarlığı, Kapadokya’daki sıcak hava balonu işletmelerine yönelik vergi denetimi başlattı. İşletmelerin beyan dışı gelirleri tespit edilerek, yasal işlem başlatıldı. Yetkililer, vergi kaybını önlemek amacıyla denetimlerin süreceğini belirtti.

Goldman Sachs tarife anlaşmasının ardından ABD ekonomisinde resesyon riski tahminini yüzde 35’e düşürdü

Goldman Sachs tarife anlaşmasının ardından ABD ekonomisinde resesyon riski tahminini yüzde 35’e düşürdü

Türkiye’nin en kârlı bankası belli oldu

Ziraat Bankası, 2025 yılının ilk 3 ayına ilişikin finansal sonuçlarını açıkladı. Banka, açıkladığı sonuçlara göre, 32,7 milyar TL net kâr ile sektörde en fazla kâr eden bankası oldu. Küresel ekonomik belirsizliklerin arttığı bir dönemde bu performans …