Emeklilikte büyük hata: Son 2520 güne dikkat etmeyen mağdur oluyor

Emeklilik Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gereken Detaylar

Emeklilik sistemindeki karmaşık yapı nedeniyle bireylerin doğru zamanda, doğru statüden başvuru yapmaları büyük önem taşıyor. Emeklilik için yalnızca prim gün sayısını doldurmak yeterli değil, aynı zamanda başvuru sürecindeki ince detaylar da geleceğinizi doğrudan etkileyebiliyor.

KRİTİK 2520 GÜN DETAYI

Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2006 yılında tek çatı altında birleşmiş olsa da uygulamada hala eski sistemin izleri sürüyor. 4/a (SSK), 4/b (Bağ-Kur) ve 4/c (Emekli Sandığı) ayrımı emeklilik hesaplamalarında geçerliliğini koruyor. Bu nedenle, emekli olacağınız statüyü belirleyen en önemli unsur, son 2520 gün içinde hangi statüde prim ödediğiniz oluyor.

Erdursun’un değerlendirmesine göre, ilk sigortalı olunan tarih emeklilik koşullarını belirlerken son 2520 gün, hangi sigorta kolundan emekli olunacağını tayin ediyor. Bu detay çoğu kişinin gözünden kaçarken, yanlış statüden başvuru yapmak büyük kayıplara neden olabiliyor.

EYT KAPSAMINDA OLMAK TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL

8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamına giriyor. Ancak bu tarihten önce sigortalı olmuş olmak, EYT haklarından faydalanmak için yeterli değil. EYT’den yararlanmak isteyenlerin, SSK’lılarda 5000-5975 gün, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nda ise kadınlarda 7200, erkeklerde 9000 prim gününü doldurmuş olmaları gerekiyor. Aksi halde, bu kişiler eski yaş şartlarına tabi şekilde emekli olacakları için EYT’nin sunduğu avantajlardan yararlanamıyor.

Ayrıca SSK’da 3600 gün, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nda ise 5400 günle kısmi emeklilik hakkı olanlar da EYT düzenlemesinden etkilenmiyor.

YURTDIŞI BORÇLANMASI VE ŞİRKET ORTAKLARINA UYARI

Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının emeklilikte yaptığı borçlanmalar da dikkatle ele alınması gereken bir diğer başlık. Özgür Erdursun’un aktardığına göre, yurtdışı borçlanmasıyla prim eksiğini tamamlayan kişiler, emeklilik başvurusu esnasında yurtdışında çalışmıyor, sosyal yardım veya işsizlik maaşı almıyor olmalı. Aksi takdirde bu durum, tespit edildiğinde geriye dönük maaşların faiziyle birlikte iadesi anlamına geliyor.

Bunun yanında, limited şirket ortakları ya da anonim şirketlerde yönetim kurulu üyesi olanların sigortalılık durumları emeklilik başvurusunda ciddi sorunlara yol açabiliyor. Ortak olan ancak yönetim kurulu üyesi olmayanlar için bir sorun yaşanmazken, diğer grupların sigorta statüleri SGK tarafından kabul edilmeyebiliyor.

EMEKLİLİĞE ADIM ATMADAN ÖNCE DETAYLARI KONTROL EDİN

Emeklilik başvurusunda bulunmadan önce, hizmet dökümünüzde çakışan günleri, başkasının primlerinin adınıza yazılıp yazılmadığını ve doğru statüden başvuru yapıp yapmadığınızı titizlikle kontrol etmeniz gerekiyor. Aksi halde emeklilik hayaliniz kötü sürprizlerle sekteye uğrayabilir.

Dünya Gazetesi yazarı Özgür Erdursun, tüm bu karmaşık süreçte en doğru adımın, emeklilik gününüz gelmeden eksik günleri tamamlamak ve hangi statüden emekli olunabileceğini netleştirerek başvuruda bulunmak olduğunu vurguluyor.

Related Posts

Dev havayolu şirketi Musk’ın şirketi ile anlaşmayı duyurdu: Jet hızında olacak

Dev havayolu şirketi Elon Musk’ın Starlink şirketi ile anlaşmaya vardığını duyurdu. Havayolu şirketi Starlink ağı sayesinde yolcularına ‘jet hızı’nda internet hizmeti sunacak

Altının kilogram fiyatı 40 bin lira birden düştü

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) altın fiyatlarında dikkat çeken bir düşüş yaşandı. Standart altının kilogram fiyatı, gün içinde en düşük 4 milyon 240 bin lira, en yüksek ise 4 milyon 252 bin lira seviyelerini …

Bakan Şimşek, Londra’da konuştu: Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azaldı

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla yaptığı temaslarda “Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Kacır’dan ‘Grok’ programına başlatılan soruşturmayla ilgili açıklama

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması “Grok” programıyla ilgili başlatılan soruşturmaya ilişkin, “Yapay zekanın beslendiği veri setleri ve çalışma prensibini oluşturan algoritmalar belirsiz oldukça, insanlık bu tip sorunları çok daha fazla görecek. Bu, sadece Türkiye ile ilgili bir mesele de değil, bütün dünyada konuşulan, tartışılan bir mesele. Ümit ediyorum ki küresel düzeyde bir uzlaşma sağlanır.” dedi.

Aylık en yüksek reel getiriyi sağlayan finansal enstruman “Devlet İç Borçlanma Senedi” oldu

Son bir yıla bakıldığında en çok reel getiriyi külçe altın sağladı

ATM’den nakit çekimi ve para yatırmada limitler değişti: Hangi bankada limit ne kadar oldu?

Bankalar belli dönemlerde ATM’ler üzerinden yapılan nakit çekimi ve para yatırma limitlerini güncelliyor. Bankalarda para yatırma limitleri bir kez daha değişti. İki banka limiti 185.000 TL’ye kadar yükseltti.